Det finns inget som är lika spännande som löftet som finns i en handfull frön, och inget mer nedslående än att de inte gror. Ännu värre är det att se dina dyrbara plantor dyka upp, bara för att se dem misslyckas med att frodas eller vissna och dö.
Här är några av de vanligaste sätten att saker går fel och hur du undviker dem:
Varför grodde inte mina frön?
Det finns många anledningar till att frön inte kan gro, och inte alla de är ditt fel! För att frön ska kunna gro framgångsrikt krävs flera behov. Dessa inkluderar vatten, syre, temperatur och korrekta ljusnivåer.
När du väl vet vad som kan gå fel är dessa motgångar lätta att undvika.
Fröet var gammalt: Kontrollera datumet för senast sådd på paketet. Frön som är efter detta datum kommer ofta fortfarande att gro men framgångsfrekvensen minskar. Vissa frön, som palsternacka, förlorar sin livskraft snabbt så det är värt att köpa ett nytt paket varje år.
Det var för varmt eller för kallt: Kontrollera alltid rekommenderad grobarhetstemperatur på fröpaketet.
Extrem värme eller kyla kan hindra frön från att gro så det är väl värt att övervaka jordtemperaturen med en jordtermometer. De flesta arter kan sås inomhus med framgång vid temperaturer mellan 13C – 21C – lätt att uppnå i en uppvärmd förökare eller på en ljus fönsterbräda. När du har grodd kan du flytta dina fröbrickor till ett lite svalare läge.
Utomhus: Håll koll på vädret och undvik att så om jorden är kall och blöt, eftersom detta kommer att få fröet att ruttna.
Fröpaket ger vanligtvis råd om när de ska sås direkt utomhus, men detta kommer att variera mellan varma södra trädgårdar och kalla nordliga platser. I norr kan det bli nödvändigt att så en månad senare än vad fröpaketet antyder om jorden förblir kall. Hjälp tidiga såddar genom att värma jorden.
Jorden var för blöt eller för torr: För torra och dina frön kommer inte att gro. För blöta och de riskerar att ruttna.
Se till att fröna hålls jämnt fuktiga genom att väta och tömma komposten ordentligt innan du börjar. Efter sådd kan du täcka fröbrickan med en glasskiva eller klar plast för att behålla fukten – komposten ska förbli fuktig i flera dagar eller mer.
Om jordytan börjar torka ut, ställ bara fröbrickan i vatten tills ytan blir fuktig – men se till att låta den rinna av igen. Ta bort glaset eller plasten så snart fröna börjar gro för att förhindra att plantorna ruttnar
Utomhus: Väta, dåligt dränerade jordar eller torra, sandiga jordar kan vara svåra miljöer för frögroning. Båda kan förbättras genom att lägga till mycket organiskt material som väl ruttnat gödsel eller hemgjord kompost. På våta jordar kommer detta att förbättra dräneringen och luftcirkulationen, medan på torra jordar fungerar organiskt material som en svamp som håller vatten i jorden längre.
Fröna såddes på fel djup: Vissa frön behöver ljus för att gro, och andra inte. Mängden ljus som fröet får bestäms av hur djupt det är sått. Kontrollera fröpaketet innan du gräver ner dina frön under jorden – om de behöver mycket ljus för att gro behöver de bara en tunn damning av kompost eller vermikulit för att få igång dem. Om inga instruktioner finns ger storleken på fröet en bra indikator på hur djupt det ska sås. Mycket små frön som begonia och sallad behöver bara ett lätt täcke av siktad kompost.
Större frön som solrosor och bönor måste sås flera centimeter under ytan. Som en allmän tumregel bör de flesta frön planteras på ett djup av 3 till 4 gånger sin egen bredd.
Fröet behövde specialbehandling: Nämner fröpaketet förkylning, flisning, skärning eller blötläggning?
Vissa behandlingar kan låta lite konstiga men de är viktiga för att hjälpa fröet att gro.
Fröna åts upp: Utomhussådd av bönor, ärtor, solrosor och andra stora frön är ofta i riskzonen för attack från det ögonblick de sås. Möss och fåglar älskar att gräva upp dem för ett enkelt mellanmål. Skydda dina frön med klockor, kycklingtråd eller nät för att ge dem tid att gro säkert. Om du använder nät, säkra det noggrant för att undvika att trassla in fåglar.
Varför misslyckades mina plantor?
Att överföra ömtåliga plantor från fröbrickor till individuella krukor ger varje planta det utrymme, ljus och näringsämnen den behöver för att utvecklas till en stark, frisk växt. Men detta kan vara en kritisk tidpunkt i anläggningens utveckling och det går inte alltid smidigt.
Här är några av de vanligaste misstagen att undvika:
Fröplantorna stack också ut tidigt: Som en tumregel kan de flesta plantor stickas ut när första riktiga vuxna blad visas (dvs. den andra uppsättningen blad efter de första fröbladen eller hjärtbladen). Men innan du börjar är det alltid värt att kontrollera att dina plantor har tillräcklig rottillväxt för att klara transplantationsprocessen.
Lyft helt enkelt en eller två plantor ur brickan med en dibber och ta en titt. Om rötterna fortfarande är väldigt små, skjut upp prickningen några dagar till. Det kommer inte att göra dem någon skada och den extra tiden kommer att hjälpa dem att klara transplantationen bättre.
Fröplantorna planterades ut för sent: Det är lätt att så för många frön och upptäck sedan att du inte har tid att sticka ur dem. Förseningar i utprickningen, särskilt för snabbodlare som tomater, kan leda till konkurrens om ljus och näringsämnen. Om de lämnas för länge kommer dina plantor att börja se sjuka ut eftersom näringsämnena i jorden är utarmade.
Detta kan orsaka en avsevärd kontroll i deras tillväxt även efter att ha prickat ut dem.
Plantor skadades under planteringen: Dina ömtåliga plantor kan lätt bli blåmärken och skadad så du bör aldrig hantera dem vid roten eller stjälken. Använd hjärtbladen som ”handtag”.
När de riktiga bladen väl har bildats behövs inte dessa fröblad längre så det spelar ingen roll om de skadas.
Fröplantorna dog precis: Gjorde din plantor mystiskt köl över, eller ruttnar bort vid basen av stammen?
Dessa symtom är tecken på avfuktning, orsakade av ett antal svampsjukdomar som ofta uppstår om jorden är ihållande blöt. För att minska risken för avdämpning, ta följande steg:
- Använd färsk, kommersiellt producerad kompost istället en halvanvänd påse från förra säsongen.
- Tvätta och torka alltid krukor och fröbrickor innan du återanvänder dem. Desinficera dem.
- Vattna inte för mycket – låt komposten torka ut något emellan vattning för att hålla svampspridning i schack.
- Vatten med rent kranvatten istället för att använda regnvatten.
- Håll plantorna väl ventilerade för att säkerställa god luftcirkulation.
Fröplantorna är höga och spinkiga:
Fröplantor växer naturligt mot ljuset, men när ljusnivåerna är dåliga kan det göra att tillväxten blir lång och spinkig. Varma temperaturer kommer också att uppmuntra benväxt. Om du odlar växter på din fönsterbräda kan detta vara ett verkligt problem, vilket resulterar i tunna spinkiga stjälkar som viker över. Försök att använda den ljusaste fönsterbrädan som möjligt (även om det är bäst att undvika direkt starkt solljus eftersom det kan bränna dina växter.)
Plantorna dog när de flyttades utomhus:
Kontrollera alltid vädret innan du flyttar ut dina växter. Kalla temperaturer, brännande värme, vind och kraftigt regn kan alla skada eller till och med döda dina unga plantor. Även om vädret är gynnsamt måste växter som odlats inomhus härdas bort innan du kan plantera dem utomhus.
Detta gör att de kan acklimatisera sig till temperaturen, luftrörelserna och väderförhållandena innan du planterar ut dem. Placera dem utomhus i ett skyddat läge under dagtid och ta tillbaka dem på natten. Efter 7 till 10 dagar borde de klara sig utomhus!
Det finns inget så tillfredsställande som att odla en planta helt från frö. Vi hoppas att vi har gett dig massor av idéer att prova om dina frön inte ger resultat. Lycka till!