Välvuxna krukväxter ger ett starkt designelement som textur, färg eller en arkitektonisk fokuspunkt.
Många krukväxter har också praktiska fördelar, de hjälper till att rena luften genom att ta bort gifter och minska koldioxidnivåerna. Många studier har visat att lite blommor och växter inomhus kan förbättra ditt välbefinnande avsevärt genom att sänka stressnivåerna och minska buller.
Om ditt hem kunde förvandlas till ett växtparadis, läs vidare för att lära dig hur man odlar krukväxter.
Välja rätt krukväxter
Krukväxter finns i alla former och storlekar, och de har var och en sina egna individuella krav. Även om detta betyder att det finns en växt för nästan varje plats i ditt hem, betyder det också att du måste göra lite research innan du köper. Det finns ingen anledning att få panik – ställ dig själv följande frågor…
Fråga 1: Var skulle du vilja odla en krukväxt?
De viktigaste sakerna att tänka på är ljus, temperatur, luftfuktighet och tillgängligt utrymme. Detta hjälper dig att välja den perfekta växten för den perfekta positionen.
Ljus
Fönster i söderläge ger varma, starkt upplysta förhållanden som passar suckulenter eller kaktusar. Norrlägen är mycket svalare och erbjuder lätt skugga, bort från solens direkta bländning. Öst- och västlägen är lämpliga för ett ganska brett spektrum av växter som åtnjuter starkt ljus, men ogillar brännande het sol. Orkidéer och liljor passar bra för att nämna några.
Överväg växtvård inklusive gödsling, bevattning, rengöring och omplantering.
Vatten och gödsel
Är du en upptagen eller glömsk person? Om så är fallet, välj växter med lågt underhåll som behöver lite vatten/foder och som tål enstaka torka, såsom Zamioculcas zamiifolia. De som har tid att vårda sina växter kanske väljer något mer utmanande – en köttätande växt eller ett bonsaiträd kanske?
Städning
De stora, glänsande bladen på Philodendron ser spektakulära ut, men de kommer att samla damm med tiden som måste tas bort. Regelbunden avtorkning med en fuktig trasa kommer att hålla dem på topp. Om allt detta låter som för mycket ansträngning, gå till något, som Polyscias balfouriana – dammet kommer inte att synas så mycket mot dess små, brokiga blad.
Omplantering
Många krukväxter kommer att dra nytta av att plantera om vartannat år, särskilt snabbväxande arter som Tradescantia. Om du föredrar ett långsamt växande exemplar som gärna väntar lite längre, så kan Ficus benjamina passa dig bättre. Vissa växter föredrar till och med att vara lite krukade – påskkaktus till exempel!
Fråga 3: Vilken typ av krukväxter skulle du vilja ha?
Enskilda fokuspunkter
En djärv exemplarväxt med stark arkitektoniska linjer kommer att skapa en omedelbar kontaktpunkt för ett rum. Dracaena, Yucca och Zamioculcas erbjuder alla skarpa, kantiga linjer medan Monstera och Philodendron skapar en frodig djungelkänsla.
Grupperade displayer
En grupp krukväxter kan vara mest effektiva för att lägga till kontrast, struktur och atmosfär till ett rum. Växter som är omärkliga när de odlas på egen hand kan väcka stort intresse som en del av en grupperad visning. Sikta på ett utbud av bladformer, textur och färg. Grupperade blommor fungerar bäst där växterna kräver liknande odlingsförhållanden.
Färg
Ett färgstarkt kräver färgstarka växter och dessa är dessutom särskilt användbara för att lägga till en kontrast till de rena linjerna och neutrala tonerna i moderna rum. Många orkidéers ljusa blommor gör det perfekta tillbehöret för ett varmt, ljust vardagsrum. Färgglada löv är lika effektiva – Calathea, Codiaeum och Cordyline ’Tango’ ger alla en djärv färgklick som omedelbart förbättrar ditt vardagsrum.
Bästa tips för att odla krukväxter
- Undvik positioner nära radiatorer och kalldrag.
- Vissa växter ogillar kranvatten. Använd ljummet, regnvatten eller destillerat vatten istället.
- Töm växter väl efter vattning – undvik att lämna dem i stående vatten.
- Fuktigheten kan ökas genom att spraya med en fin dimma eller stående krukor på en stenbricka fylld med vatten.
- Håll utkik efter skadedjur som bladlöss, mjöllöss, spindelkvalster och fjäll. Behandla med en lämplig insektsmedel om det behövs.